Wie ik ben

 

Ik ben Ellen van Heijst en ik ben al heel wat jaren werkzaam in de medische sector. Eerst als longfunctie-analist in het UMCG. Daarna ben ik overgegaan naar de managementkant en ben ik hoofd van de Astma/COPD-dienst van Certe in Groningen geweest. Leuk, interessant en nuttig werk, maar ik vergaderde heel wat af in deze baan. De vele vergaderverslagen, rapporten en documenten begonnen voor mij steeds meer een onneembare muur van woorden te vormen. Ik vroeg mij af: zou het ook anders kunnen? Korter? Kernachtiger? Visueler?

Een nieuwe richting

Drie jaar geleden kwam ik in aanraking met visuele communicatie  en ik werd meteen gegrepen.

Ik zag hoe hele eenvoudige tekeningen in staat zijn om een boodschap duidelijk te maken en de essentie te vatten.

En hoe meer ik mij er in verdiepte  hoe meer toepassingsmogelijkheden ik begon te zien.

Ondertussen heb ik al vele praatplaten gemaakt, ben zelfs gestart met de tekeningen simpel te animeren. 

De zorg leent zich heel goed voor deze visualisaties. Denk aan patiënteninformatie, instructiemateriaal of de route die iemand moet doorlopen als die bijvoorbeeld meedoet met een wetenschappelijke studie.

Het tekenen is me langzaam in het bloed gaan zitten. Tijdens een congres of een vergadering kan ik het vaak niet laten om visualisaties te maken. 

Mijn Ipad is een deel van mij geworden, Procreate, het programma waar ik in teken, staat continu open en ik heb zelfs het dopje van mijn pencil net vervangen omdat het was versleten. Ik wist niet dat dit kon. 

 

Ik werk ondertussen bij een klein onderzoeksbureau de GPRI (General Practitioner Research Institute) waar ik me bezig hou met het klantencontact en ... jawel, de communicatie. Er zijn een aantal collega's die ook zijn getroffen door de kracht van visuele communicatie en ook zij maken hele gave dingen. We inspireren elkaar graag!

 

Ik ben geen kunstenaar en pretendeer die ook niet te zijn.

Ik probeer vooral een tekening krachtig te laten zijn in z’n eenvoud. 

IMG_0584.JPG
IMG_0401 (1).JPG

Ellen van Heijst